Segueix-me a Instagram! Segueix-me a Facebook! Segueix-me a Twitter!

17/03/21 Llibre: Sàpiens d'Yuval Noah Harari

Portada llibre: Sàpiens d'Yuval Noah Harari
Realment com diu el subtítol del llibre és una breu història de la humanitat. Ens parla des dels inicis dels humans fins ara. Sobretot dels fets que conformen la cultura, de l'expansió dels imperis i com ens ha condicionat en l'àmbit de la societat, del paper que tenen els diners, la influència de les religions i de com la nostra civilització està immersa en una revolució constant.

Explicant en què hem basat les nostres creences, les normes del nostre fer diari. Com la història afecta, molt més del que ens podem arribar a pensar, les nostres vides actuals. Analitzant els perques. Ens parla de com vam assimilar certeses no tangibles, com els déus, els drets i les nacions.

Tenim tendència a pensar que les coses sempre han estat així, aquesta obra, ho desmunta, ens fa replantejar el que ens han inculcat. Ens ajuda a tenir un punt de partida més correcte, en l'àmbit històric, sobre d'on venim. Perquè cal no oblidar d'on venim, per saber on estem i plantejar-nos on volen anar. Ajuda a tenir una visió més critica de conceptes com el nacionalisme.

Si bé és cert, que cal avançar una mica en el llibre Sàpiens per trobar-lo interessant. El principi es fa una mica feixuc, però és necessari per a poder-hi entrar, i seguir avançant per a descobrir tot el potencial que té aquesta obra. Ens permet fer un pont entre el passat i el present.

Tot i ser un llibre de sis-centes pàgines, és breu. Comença fa uns cent milions d'anys. I condensar un període tan llarg, en poques pàgines és un exercici realment difícil. La perspectiva de tot el període la humanitat és el que dona més valor a aquesta obra.

Tal com va escriure l'escriptor i periodista Màrius Serra al diari La Vanguardia: "Un llibre fascinant. Un prodigi de divulgació escrit amb una claredat insòlita, documentat amb rigor i sense enfarfec".

Comentaris