Segueix-me a Instagram! Segueix-me a Facebook! Segueix-me a Twitter!

07/08/10 Cumplint reptes als 55 anys.

En els últims escrits parlo molt de nedar en aigües obertes, deu que m'agrada i que ara es el bon temps per fer les travessies al mar. A La Vanguardia acabo de llegir la gesta d'aquest home, el Giovanni Brancato, 55 anys i la que ha liat, un exemple més que el ritme que ha de regir la vida d'un es el que marca el bateg del cor.

Giovanni Brancato nutricionista de Messina de 55 anys, ha recorregut a nedant els 250 km que separen les costes de Tunísia de l'illa de Sardenya. Ho ha aconseguit amb l'ajuda d'unes aletes i en només set dies, establint el inhumà mitjana de 30 km diaris en mar obert, el que suposa un ritme de 54 braçades per minut. Brancato va sortir el passat dimecres 21 de juliol a les sis del matí des Cap Blanc, a Bizerta, Tunísia, amb la intenció de recórrer les 118 milles nàutiques en una setmana. Per a això, l'italià va establir un dur règim de diari, amb 12 hores d'extrema natació i 12 de descans al vaixell d'assistència que va acompanyar durant tota la travessia. A bord de l'embarcació, el temerari nedador comptava amb el testimoni d'un equip mèdic, un tècnic i un representant de la Federació Italiana de Natació. Brancato va arribar al seu destí d'una peça el passat dijous 29 amb forces suficients per sortir pel seu propi peu a través de la platja, però el vaixell no va poder acompanyar fins al final a causa de les destrosses soferts per les dures condicions marítimes.

Doctor en biologia i especialitzat en homeopatia i nutrició, Giovanni no és nou en això de la natació en mar obert, El 2008 ja va protagonitzar una altra de les gestes més importants, en cobrir nedant els 145 km de distància entre l'illa de Còrsega i (Cap Corse) i Ligúria (Alassio). Però aquesta vegada s'ha superat amb escreix. "Per preparar cal tota la vida", assegura Brancato, "perquè no es pot improvisar amb el mar". El protagonista declarava en prendre terra que tal gesta no era només un repte esportiu personal. Amb ell volia unir simbòlicament les dues ribes de la Mediterrània i mostrar la importància d'una bona base nutricional al la pràctica esportiva, més enllà de condicionants físics com l'edat. Apuntin la dieta "marina" del 'recordista' en aquesta prova: suc de magrana i rajoles de energètic xocolata negra. Per preparar la travessa intercontinental, l'italià ha emprat quatre anys. Sens dubte, l'experiència de 2008 va ser crucial. Amb ella, el de Messina va marcar la distància nedant més llarga en mar obert, reconeguda oficialment per Federació Italiana de Natació, i alimentar les ganes de superar-se i demostrar que la seva edat no representa un handicap. Com es pot imaginar, la prova no va ser gens fàcil. Ja en la primera jornada el intrèpid nedador es va topar amb un tauró blanc de 4 metres de llarg que amb el seu deambular presagiava la temeritat de l'empresa. El següent contratemps el va disposar la bravura del mar que, amb un rabiós onatge i vents de força 3 / 4 obligar a Brancato a donar per bons els escassos 19 km recorreguts en la primera etapa. El nedador va deixar l'aigua, va pujar a l'embarcació d'assistència per descansar i emprendre la marxa al dia següent, en millors condicions. El mar va tornar a jugar-li una mala passada a la quarta jornada de travessa. Dissabte 24, la força d'un mar més agitat amb vents de força 6-7 al canal de Sardenya va tornar a deixar a Giovanni pràcticament sense nedar. A pocs metres de la platja, Brancato va haver de treballar a fons per superar les dures corrents que flueixen entre la propera illa de Cavoli i el seu destí, Villasimius. Van ser set dies de dures jornades però Giovanni va aconseguir la força mental suficient per arribar a la seva meta. En fer els primers passos sobre la sorra de Villasimus, el veterà home peix no amagava la seva alegria: "És la realització d'un somni que he cultivat des de fa molt temps", va dir. Però Brancato no està disposat a aturar aquí, i ja té en ment un altre repte que sospitar mentre finalitzava aquest: "Tinc la idea de combinar una travessia de mar, terra i una altra de mar, però ja en parlarem d'això quan hagi digerit aquest èxit" , va prometre.

Entrada original a La Vanguardia.

Comentaris