Segueix-me a Instagram! Segueix-me a Facebook! Segueix-me a Twitter!

17/06/23 Llibre: L’últim patriarca de Najat El Hachmi

Foto de la portada del llibre de L’últim patriarca de Najat El Hachmi, sobre fons de papallones
El Hachmi, Najat. L'últim patriarca. Barcelona, Editorial Planeta, 2008. 332 pàgines.

Najat El Hachmi és nascuda a Nador (Marroc), el 2 de juliol de 1979, en el si d'una família musulmana marroquina. Quan tenia vuit anys es va traslladar a Vic, on va créixer. Estudià filologia àrab a la Universitat de Barcelona i presentà un informatiu setmanal en llengua amaziga (berber) a Catalunya Cultura, antiga emissora de ràdio. Va treballar de mitjancera cultural a Vic i de tècnica d'acollida a Granollers. Actualment, resideix a Barcelona, on es dedica exclusivament a la literatura. Va ser guanyadora de l'edició 2008 del Premi Ramon Llull de novel·la amb aquesta obra, que ha estat traduïda a deu llengües.

Pel que fa a la narració, té dos personatges en Mimoun, el patriarca, i la seva filla, la Fàtima. Ella és la protagonista i la narradora dels esdeveniments. La novel·la s'estructura en dos blocs. La primera part s'inicia en la infantesa de Mimoun, al Marroc. Per poder entendre les circumstàncies que l'han forjat en una personalitat masclista, que el porta a assumir un rol totalment autoritari en la seva nissaga. Fins al trasllat de la família a Catalunya. En la segona part, Fàtima ens explica el seu pas de la infantesa a l'adolescència, amb tots els conflictes familiars i interns que comporta, conclou en l'edat per entrar a la universitat. Podem acompanyar-la des que ens descriu la llosa de la tradició patriarcal en el dia a dia, fins a com es rebel·la contra ella.

Així doncs, l'obra ens proposa una lluita contra l'establert. Dona un punt de vista femení, davant les injustícies del patriarcat. Succeeix entre el contrast de la manera de viure del Marroc i la de Catalunya. En el transcurs dels fets, podrem conèixer i entendre part de la cultura marroquina, i veure'n les diferències amb la nostra.

Comentaris